Skuldersmerter

Skuldersmerter er en vanlig plage som kan ramme både unge og eldre, enten du er idrettsutøver, kontorarbeider eller pensjonist. Smertene kan oppstå plutselig eller utvikle seg gradvis, og i mange tilfeller kan de bli så plagsomme at daglige aktiviteter som å løfte armen, kle på seg eller sove blir utfordrende. Men visste du at de aller fleste skuldersmerter kan behandles effektivt med riktig diagnose og tilpasset behandling?

Vanlige årsaker til skuldersmerter

Skulderen er et komplekst ledd som er avhengig av god muskelbalanse og bevegelighet for å fungere optimalt. Noen av de vanligste årsakene til skuldersmerter inkluderer:

  • Senebetennelser (tendinopati og tendinitt) – Ofte forårsaket av overbelastning eller ensidig belastning. I den tidlige fasen eller når det topper seg er det som oftest en tendinitt mens ellers kalles de kroniske forandringene i senen for tendinopati.

  • Rotatorcuff-skader (partiell ruptur eller ruptur) – Skader på musklene som stabiliserer og beveger skulderen. Som oftest er det små avrivninger og skader men noen ganger større skader. Med årene er dette ganske vanlig å finne. Men noen ganger forårsaker de smerter.

  • Slimposebetennelse (bursitt) – Betennelse i skulderens slimpose, ofte relatert til overbelastning og spesielt når den har det trangt mellom overarmen og skulderbladet. Oftest noe svingende forløp.

  • Frossen skulder (adhesiv kapsulitt) – Stivhet og smerter, ofte uten kjent årsak men noen ganger etter en skade. Blir ofte gradvis verre over måneder og kan vare i flere år hvis det ikke behandles.

  • Slitasje og betennelse i ledd (artrose og artritt) – Når det er artrose (slitasje) i et av skulderleddene er det lettere at overbelastninger kan gi en smertefull artritt (leddbetennelse) på toppen

  • Overførte smerter fra nakken (cervikobrakialgi) – Skyldes ofte mellomvirvelskivesykdom som bukninger og prolaps i nakken men med årene kommer det oftere fra trange forhold for nerverøttene som ved spinal stenose og fasettleddsartrose.

Hvorfor er en grundig undersøkelse viktig?

En nøyaktig diagnose er avgjørende for å finne den rette behandlingen. Mange skulderplager har like symptomer, men krever ulik behandling. Derfor kombinerer vi en detaljert sykehistorie med en grundig klinisk undersøkelse, diagnostisk ultralyd og eventuelt diagnostiske injeksjoner og behandling for å få en nøyaktig vurdering.

  • Sykehistorien gir oftest en god pekepinn på hva årsaken er, dersom den er detaljert nok. Ved å starte med digitale spørreskjema, kan man få en grundigere sykehistorie uten at det blir for kostbart.

  • Klinisk undersøkelse gir en god vurdering av bevegelighet, muskelstyrke og smerterespons hvis den gjøres målrettet basert på sykehistorien, tilstrekkelig grundig og etter et fast mønster.

  • Diagnostisk ultralyd er et verdifullt verktøy som gir oss muligheten til å se på muskler, sener, slimposer og leddstrukturer i sanntid. Dette er smertefritt og gir rask innsikt i hva som forårsaker smertene dine når det sammenholdes med sykehistorien og undersøkelsen. I tillegg kan man med ultralyd undersøke dynamisk under bevegelse. Dette i motsetning til med MR som krever at man ligger helt i ro.

  • Diagnostiske injeksjoner og behandling gir mulighet for at vi kan sette en liten mengde lokalbedøvelse helt presis med ultralyd og så undersøke på nytt etter noen minutter. Dersom smertene er borte vil det bekrefte diagnosen og hvis smertene er delvis borte finner vi lettere flere samtidige diagnoser. Dette kan også gjøres med behandling som trykkbølger da det gir en bedøvende effekt på sener og muskler.

Behandlingsalternativer

Når årsaken til smertene er avklart, kan vi tilby skreddersydd behandling tilpasset deg og din hverdag. Vi vil som regel anbefale å starte med det grunnleggende, minst invasive og rimeligste i denne rekkefølgen.

  1. Avlastning – Vi anbefaler først og fremst å roe ned belastningen på den rammede strukturen i kroppen gjennom rådgivning om ergonomi og belastningsstyring. Dette gjelder både for å kunne bli bedre men senere også for å forebygge tilbakefall. Ofte er det nødvendig med sykemelding for effektiv avlastning.

  2. Øvelser – Deretter vil vi ofte gi deg enkle men effektive øvelser som gir muskler og sener en kontrollert belastning som vanligvis er svært viktig for bedring.

  3. Manuell behandling – Tøyning, tverrfriksjonsmassasje, mobilisering og manipulasjoner.

  4. Betennelsesdempende medisiner – Hvis det er kort tid siden smertene kom, kan det godt være god effekt av betennelsesdempende smertestillende, for de som tåler den typen medisiner.

  5. Trykkbølgebehandling – Effektivt ved senebetennelser og muskelbetennelser samt på leddbånd.

  6. Ultralydveiledet injeksjon – Kortison for å roe ned en betennelse, platerikt plasma (PRP) for å tilhele og/eller hyaluronsyre (kunstig leddvæske) for å forebygge at en betennelse kommer tilbake. Settes i slimposer, ledd, seneskjeder, i leddbånd, muskler, som nerveblokader og epiduralt.

  7. Ultralydveiledet prosedyre – Tapping av ledd, slimposer, ganglion, seromer ved for mye væske der. Kalkskylling (barbotage) og kalkknusing ved forkalkninger i sener. «Wet needling» for å skape sirkulasjon og stimulere til tilheling i sener og leddbånd.

  8. Kontroller – Vi anbefaler alltid kontrolltimer etter avansert behandling fordi det som oftest trengs flere behandlinger og når det største problemet er roet ned så kan det nest verste dukke opp.

  9. Etterbehandling – Vi anbefaler også normalt etterbehandling med øvelser, tøyning og trening for å unngå tilbakefall.

Hvorfor velge oss?

Hos oss møter du svært erfarne fysioterapeuter og leger som er spesialister på skuldersmerter, nøyaktige diagnostiske avklaringer og målrettet skreddersydd behandling. Vårt mål er ikke bare å lindre smerten, men å hjelpe deg tilbake til en smertefri hverdag så raskt og effektivt som mulig. Videre har vi som mål at du skal trenge oss så sjelden som mulig.

Ikke la skuldersmerter begrense deg mer!

Bestill en time i dag for en grundig undersøkelse med klinisk vurdering og ultralyd – det første steget mot en smertefri hverdag.

Få en grundig vurdering av din vonde skulder